Idag finns det många olika typer av märkningslasrar som kan märka alla material. Fram till för några år sedan fanns det gränser vad gäller kvalitet och utbud av märkbara material, men så är det inte längre.
Du kan hitta rätt lasermarkör baserat på typ av material och förväntat resultat, och Lasermärkning pris.

Med tanke på detta breda utbud av möjligheter är det ingen lätt uppgift att välja en lämplig laser och kan vara en utmaning för många operatörer i branschen. I den här artikeln ska vi försöka klargöra vad du ska tänka på när du väljer rätt lasermarkör för våra behov.

Först och främst måste vi förstå laseregenskaperna och materialegenskaperna hos våra komponenter.

De viktigaste parametrarna att tänka på när du väljer är: typ av material, märkningskvalitet, estetik som ska uppnås och hastighet. I fallet med fristående lasermarkörer identifieras hastigheten med cykeltiden. Cykeltid är den tid det tar för en komponent att slutföra hela sin markeringsbana, från dess introduktion i systemet till (om någon) läsning av 2D-koden.

Bland de lasrar du oftast hört talas om är Fiber-, Wave-, UV- och naturligtvis CO2-lasrar. Var och en av dessa anpassar sig till ett material mer än ett annat. I allmänhet känner vi till fiberlasern för dess totala effektivitet på metaller. Green Wave-lasern är mer lämplig för plast, som den mer kända UV-lasern.

CO2-lasern är den mest använda för märkning av organiskt material. Inom kategorin Fiber finns det även tekniska alternativ som lämpar sig för speciella applikationer. Vi pratar om MOPA-lasern och Picosecond-lasern.

Det är viktigt att förstå hur materialet som ska märkas absorberar laserljus vid själva laserns våglängd. Järnhaltiga och icke-järnhaltiga material har utmärkt absorption vid 1064 nm, medan ädelmetaller gör det vid 355 och 532 nm. Plast absorberar också lasereffekten med högre våglängd.