Det finns många olika typer av gitarrer och det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter när man köper en. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig! Vi kommer att gå igenom de olika typerna av gitarr och ge dig tips på vad du bör titta efter när du köper en.

De bästa gitarrerna för nybörjare

Det är alltid svårt att hitta rätt som nybörjare när det kommer till vilken typ av gitarr man ska välja. Det finns många olika typer av gitarrer, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. En akustisk gitarr är ofta det bästa valet för nybörjare, eftersom de är enkla att lära sig spela och inte kräver mycket underhåll. De flesta akustiska gitarrer har också en bra ljudkvalitet, så det är enkelt att spela inför andra människor. Ett annat bra alternativ för nybörjare är en elektrisk gitarr. Dessa gitarrer är ofta lite dyrare, men de har också flera fördelar. Elektriska gitarrer ger dig möjlighet att använda olika effekter och ljud. Dessutom kan du använda hörlurar med din elektriska gitarr, så du kan öva när du vill utan att störa andra.

Vad för slags musik vill du spela?

Självklart ska du köpa en gitarr som passar den musik du vill spela. Elgitarr används i de flesta musikgenrer idag, jämfört med en akustisk gitarr. Om du gillar rock, pop eller genrer i denna stil är elektrisk gitarr det självklara valet. Om du däremot är lite mer lagd åt det klassiska hållet, exempelvis om du spelar klassiska spanska låtar, är en akustisk gitarr ett måste. Sedan finns det enormt många variationer inom både elektriska och akustiska gitarrer. Det kan vara bra att prata med de som arbetar i musikaffären, eller en onlinebutiks kundtjänst, om du inte är helt säker på vilken gitarr som passar din musik.

Hur mycket pengar är du beredd att spendera på din gitarr?

Det finns ingen fast regel för hur mycket pengar man ska spendera på en gitarr. Det beror helt på vad man är beredd att lägga ner i instrumentet, och hur mycket man använder det. En bra nybörjargitarr kostar ofta mellan ett- och tvåtusen kronor, men det finns även dyrare modeller som kostar upp till femtusen kronor eller mer. Om du bara spelar ibland och inte är särskilt intresserad av att lära dig nya saker, kan det räcka med en billigare gitarr. Men om du vill ha en bra gitarr som du kan använda för att lära dig nya saker och utvecklas som musiker, behöver du ofta lägga ner mer pengar. Om du är ute efter specifika äldre modeller kan man också behöva lägga ner lite tid att leta second-hand.

Det finns massvis med bra gitarrer på marknaden, och en musikbutik kan hjälpa dig hitta gitarren som passar just dig.